Autor Tema: Zasto je Ubuntu popularan?  (Posjeta: 5855 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline centar137

• Prof. član
  • Spol: Muški
  • Generic Humanoid Carbon Unit
    • My blog
Zasto je Ubuntu popularan?
« : 18. Prosinac 2006., 20:09:54 »
Zasto je danas Ubuntu tako popularan?

Ja sam imao instalirane verzije 5.04 i 6.10 i evo par cinjenica:
5.04 je imao instalaciju identicnu Debianu (Jeste li u Zagrebm podrucju).
5.04 mi je mogao raditi na XGA rezoluciju na starom stolnom racunalu dok je Debian stable radio u SVGA
6.10 ne radi na mojem novom stolnom kompjuteru (Celeron 3.25, 512 MB RAM, GeForce 4 MX) - dodje do bootanja i samo stane  ???

Ja sam pocetnik (ali barem znam instalirat Linux  ;D) i Ubuntu mi se ne dopada zbog:
- dolazi na 1 CDu bez nekih vaznijih kodeka
- ima samo jedan GUI - GNOME koji mi se u to doba nije svidjao (da znam da je moguce skinit Kubuntu)
- nema root za GUI login (premda je moguce dodati)
- sudo ovo sudo ono

Paketni sustav je dobar, ali to je zasluga Debiana.
Jedino bolje u Ubuntua je bila dotjerano sucelje, zbog kojeg mi je licilo na MacOS X (premda nisam nikad radio u njemu)
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
--
Peticija za flash za FreeBSD

Offline ijurisic

• Administrator
  • Prof. član
  • Ivan
    • http://www.debian-world.com/
Odg: Zasto je Ubuntu popularan?
« Reply #1 : 19. Prosinac 2006., 08:43:24 »
Ubuntu je popularna jer je vrlo jednostavna za instalirati, i manje-više instaliraju se svi potrebni programi kod standardne instalacije, a što se tiče kodeka to mislim ne dolazi u ni jednom Debian based sustavu, iz čistog razloga što Debian podržava čistu GNU filozofiju gdje nema mjesta progamima koji nose Copyright, u pravilu koriste se GNU programi koji idu geslom Copyleft (http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html)

Sve potrebne programe npr. kodeke možeš vrlo jednostavno i lako instalirati bilo ručno iz source ili u paketnom izdanju.  ;D

Offline civix

• Uređivać
  • Puni član
« Reply #2 : 23. Prosinac 2006., 00:46:33 »
Moje mišljenje je da je ubuntu popularan zato jer je baziran na Debianu, što ga čini brzim, stabilnim, itd., a za razliku od Debina više je orjetiran desktop mašinama, kao i korisnicima kao takvim. Sam koristim Ubuntu baš iz tih razloga, a i da "regrutiram" nove korisnike linux-a...
Do sada još nisam ni jednoga regrutirao,ali par ih je pokazalo zanimanje nakon što sam im pokazao ovu sličicu na ovom linku...

http://public.globalnet.hr/~ivcucek/civix/3d_desktop.jpg

radi se od 3d destopu...
Bili su pomalo začuđeni...

e da, jedan od faktora je i postojanje www.ubuntu-hr.org, gdje postoji dosta korisnike ubunta, koji imaju dosta znanja i volje, a kolko vidim osniva se i udruga... Naravno, prema Debain-u imam jedno poštovanje, ipak se radi o jednoj od najstarijih distribucija, zato sam i "čest" posjetitelj ovog foruma...
Pozdrav...

Offline Tuxi

• Puni član
« Reply #3 : 03. Lipanj 2008., 15:31:23 »
Iako koristim, tek kad sam instalirao debian sam video da je stvarno tako, ubuntu je postao kao neki *star*. OK ima onih ko se kuzhe u linuxu pa zato koriste, ima onih ko se poznavaju, al ja se nebi chudio da vec ima i ta grupa koja zato koristi jer su chuli da je cool korititi linux, pa eto kul sam shto koritim ubuntu :D  I da taj rijech 'user-frendly' to vazhi za ubuntu, nije teshko podesit.
Pa ukratko zato mislim da je popularan.

Offline Arny

• Početnik
  • *
« Reply #4 : 21. Lipanj 2009., 01:40:12 »
Vjerujem da je jedan od razloga sto je Ubuntu popularan upravo jedan od njegovih osnovnih ciljeva - nova distribucija se izdaje dva puta godisnje, za razliku od Debiana koji izda novi Stable tek svakih par godina- Tako ljudi uvijek imaju friski software u stabilnoj distribuciji...

Offline Markoleo

• Mladi član
  • **
« Reply #5 : 05. Srpanj 2009., 11:31:20 »
Vjerujem da je jedan od razloga sto je Ubuntu popularan upravo jedan od njegovih osnovnih ciljeva - nova distribucija se izdaje dva puta godisnje, za razliku od Debiana koji izda novi Stable tek svakih par godina- Tako ljudi uvijek imaju friski software u stabilnoj distribuciji...

postoji testing verzija koja se izdaje svaki tjedan.

dovoljno je skinuti prvi dvd.
u synapticu podesiti  repository tj. dodati web adrese s paketima.
mislim da pakete refresh-u češće.
a testing isto radi kao i stable.ne osjeti s erazlika.

instalacija kde-a 4.4.2 je malo zeznuta, jer prvo treba označiti programe odpočetka pa onda prijeći na kde pakete.

ja koristim fr.debian.org i zadovoljan sam.

a ubuntu zašto je popularan, popularan je jer je sličan windowsima, našminkan kao i mac koji je čisti unix prilagođen korisniku.

ubuntu je za luzere.
jedine distribucije koje su ok su debian i fedora i nađe se još po koja, a sve ostale su varijante spomenutih, više-manje.

Offline centar137

• Prof. član
  • Generic Humanoid Carbon Unit
    • My blog
« Reply #6 : 05. Srpanj 2009., 11:54:17 »
ubuntu je za luzere.
:)
jedine distribucije koje su ok su debian i fedora i nađe se još po koja, a sve ostale su varijante spomenutih, više-manje.
Za Fedoru ljudi na njuzama se bune da ima problema s updateom.
A medju casne Linux starine trebalo bi stavit i Slack, legendu na svoj nacin. Mislim da na Debianu i Slacku (tj njegovoj filozofiji) ima znatno vise zasnovanih distra nego na RedHatu.
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
--
Peticija za flash za FreeBSD

Offline glaskoncILLa

• Početnik
  • *
« Reply #7 : 06. Srpanj 2009., 19:16:56 »

a testing isto radi kao i stable.ne osjeti s erazlika.

pa i ne bas, odnosno vec sam nekoliko puta imao sto vece, sto manje situacije na testingu koje su nastale nakon update-a i koje su se rijesile drugim updateom.
mislim, to je ok ako imas vremena za zajebanciju i ne treba ti komp koji je uvijek funkcionalan, u suprotnom bih svakome ipak preporucio stable..

odnosno ubuntu i je puno bug-ova zato jer koriste nedovoljno testirane pakete.

Offline misho

• Početnik
  • *
Re: Zasto je Ubuntu popularan?
« Reply #8 : 12. Kolovoz 2009., 22:58:41 »
Mislim da je popularan zato što je blizak korisniku koji puno ne zna o operacijskim sustavima.
Život je težak.

Offline glaskoncILLa

• Početnik
  • *
Re: Zasto je Ubuntu popularan?
« Reply #9 : 13. Kolovoz 2009., 11:42:29 »
taj ce se usreciti sa linuksom.. :)

Offline Markoleo

• Mladi član
  • **
Odg: Re: Zasto je Ubuntu popularan?
« Reply #10 : 25. Prosinac 2009., 11:47:57 »
Mislim da je popularan zato što je blizak korisniku koji puno ne zna o operacijskim sustavima.

za takvog je onda windows.